Dramalj i Crikvenička rivijera

Dramalj

Dramalj

Dramalj je naselje sjeverno od Crikvenice, kojoj administrativno pripada. Zaštitnica naselja je Sv. Jelena djevica i mučenica.

Dramalj je turističko mjesto povezano šetalištem uz more s Crikvenicom, a proteže se do poluotoka Kačjak.

Mjesto je nastalo doseljavanjem stanovnika iz Vinodolske kotline kao prirodni izlaz na more, a intenzivnije se počelo razvijati potkraj 19. stoljeća, slijedeći turistički razvoj susjedne mu Crikvenice.

Kvaliteti i ljepoti mjesta doprinose prirodne pogodnosti – blaga mediteranska klima, bujna vegetacija, čisto more i obilje sunčanih sati.

Smještajne kapacitete čine brojne privatne vile, novosagrađeni objekti i apartmani u privatnom smještaju, odmarališta i hoteli.

Dramalj – plaže i sportski sadržaji

Dramalj ima nekoliko uređenih plaža s raznim sadržajima, od kojih su neke dobitnici nagrada za najuređenije plaže te lokacije na kojima se održavaju mnoge zabavno-kulturne manifestacije, poput Ljetnog karnevala.

Na poluotoku Kačjaku se nalazi istoimeno turističko naselje sa bungalovima, sportsko-rekreacijskim centrom, restoranom sa terasom sa pogledom na otok Krk i manji kamp.

Dramalj obiluje sportsko rekreativnim sadržajima na plažama i na poluotoku Kačjak.

Niz prirodnih malih uvala gdje se plavetnilo mora spaja sa bogatom mediteranskom vegetacijom čini Dramalj idealnim mjestom za odmor svih ljubitelja prirode.

Plaža Riviera

Dramalj – klima i ljekovitost zraka

Povoljan smještaj i zaštićenost od jakih vjetrova, sa sjevera zahvaljujući obroncima planine Kapele, a s juga otoku Krku, uvjetuju izmjenjivanje morskih i kontinentalnih klimatskih značajki u ovome podneblju.

Prevladava blaga i stabilna klima mediteranskoga tipa s velikim brojem sunčanih sati, istodobnom prisutnošću morskih i planinskih zračnih struja, suhim, vedrim i ugodno toplim ljetima te oblačnim, kišovitim i relativno blagim zimama sa zdravim, lokalno uvjetovanim sustavom vjetrova.

Prosječna temperatura u zimskim mjesecima iznosi oko 9 °C, a u ljetnim oko 23 °C. Snijeg, magla i temperatura niža od 5 °C su rijetkost.

Morski zrak se odlikuje čistoćom i raspršenim zdravim oligomineralima, a zabilježene su neznatne koncentracije štetnih peludnih alergena i otpadnih plinova.

Ljekovitost zraka pojačava visok postotak ozona, klora, natrija i joda, a slanost mora od 4% i neprekidna strujanja od jugoistoka prema sjeverozapadu čine more čistim i bistrim.

Prosječne temperature mora ljeti su od 23 °C u lipnju do 27 °C u srpnju i kolovozu.

Crikvenica

Apartmani Vladimira*** Dramalj - Crikvenica

Grad se sastoji od 4 naselja, to su: Crikvenica, Dramalj, Jadranovo i Selce.

Grad Crikvenica se nalazi u Kvarnerskome zaljevu Jadranskoga mora, a u sastavu je Primorsko-goranske županije, čije je središte u tridesetak kilometara udaljenom Gradu Rijeci.

Cijeli Grad Crikvenica je zapravo morska rivijera s nizom urbanistički gotovo spojenih turističkih mjesta: Selcem, Crikvenicom, Dramljem i Jadranovom. Prostire se na tridesetak četvornih kilometara na kopnu i u akvatoriju Vinodolskog kanala.

Izvrstan geoprometni položaj i dobra prometna povezanost su samo neki od preduvjeta za njegovanje stoljetne turističke tradicije na crikveničkoj rivijeri, koja je nadohvat ruke posjetiteljima iz srednje Europe i alpskog područja te se do nje cestovnim putem može stići u jednom danu iz gotovo svih dijelova Europe. Osim cestovnim, može se doći morskim ili zračnim putem.

Nautičari će vez za svoja plovila pronaći u Gradskoj luci ili u nekoj od manjih lučica, a obližnja marina u Puntu na otoku Krku pruža usluge zimskog veza.

Na otoku Krku se nalazi i Zračna luka Rijeka, koja je od Crikvenice udaljena svega dvadesetak kilometara.

Crikvenička obala nudi mnoštvo zanimljivih sadržaja pa su ovdje dobrodošli i ljubitelji aktivnog odmora, ali i svi oni koji traže opušten i tih odmor.

Jednako atraktivno je i crikveničko zaleđe i Vinodolska dolina u kojima možete istraživati prirodu, uputiti se na izlete i upoznati običaje i tradiciju ovog hrvatskog povijesnog kraja.

Više o Dramlju i Crikveničkoj rivijeri pročitajte u našim tekstovima:

Dramalj – plaže koje morate posjetiti